Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Βότανα...για γεύση ...άρωμα...και..θεραπεία!!!



Αλόη βέρα:
για έκζεμα, ζάχαρο, δυνάμωμα μαλλιών.
• Αρχαγγελική:
τονωτική αναιμία, ευστόμαχη, συκώτι,
εντερίτιδα, ρευματισμούς, αρθριτικά.
• Αγριάδα:
πέτρες νεφρών, προστάτη, χολή, πολύ διουρητική.
• Άγριο τριαντάφυλλο:
χοληστερίνη, ζάχαρο, άμυνα οργανισμού, περιέχει βιταμίνη C.
• Αγριμόνιο:
ζαχαροδιαβήτη, φαρυγγίτιδα, πόνοι λαιμού, διάρροια.
• Αλεξανδρινά φύλλα:
δυσκοιλιότητα.
• Αλθαία:
μαλακτική, λαρυγγίτιδα, βήχα, φαρυγγίτιδα.
• Αχιλλέα:
Αιμορροΐδες, κιρσούς, γρίπη, άσθμα, λιποδιάλυση, κυτταρίτιδα.
• Αψιθιά:
ζάχαρο, διαταραχές έμμηνων, χωνευτική, εμετούς.




Βασιλικός:
για καλή μνήμη, πονoκεφάλους, στομαχόπονους.
• Βαλεριάνα:
ηρεμιστική, νεύρα, αϋπνίες, υστερία.
• Βάτος:
ζαχαροδιαβήτη, διάρροια, πέτρες στα νεφρά, αρθριτικά, ρευματισμούς.
• Γλυκάνισο:
κολικούς, αεροφαγία, χώνεψη, λιποδιάλυση, κοιλόπονους.
• Γλυκόριζα:
αντιφλεγμονώδης, βήχα, κρυολόγημα, άσθμα, γαστρικά έλκη.
• Γκίνσενγκ:
αφροδισιακό, τονωτικό, δίνει μακροζωία.
• Δάφνη:
διαλύει τα άλατα του σώματος, για πυρετό.
• Δενδρολίβανο:
Ελιξίριο νεότητας, τριχόπτωση, πιτυρίδα, καρδιά, συκώτι.
• Δίκταμο Κρήτης:
στομαχοπαθήσεις, αφροδισιακό, τονωτικό, ζάχαρο.






Λουΐζα:
αδυνάτισμα, αέρια εντέρου, δυσκοιλιότητα,
τυμπανισμούς, καλή διάθεση.
• Λυκίσκος:
ζάχαρο, χοληστερίνη, ηρεμιστικό, αναφροδισιακό.
• Μάραθο:
πέτρες νεφρών, αδυνάτισμα, λιποδιαλύτης.
• Μαντζουράνα:
στομαχόπονους, αέρια, αϋπνίες, κοιλόπονο.
• Μαστίχα Χίου:
ζάχαρο, χοληστερίνη, διουρητική, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.
• Μελισσόχορτο:
ηρεμιστικό, αϋπνίες, διαλύει ουρικό οξύ, ταχυκαρδίες, υπέρταση.
• Μέντα:
Στομαχικές διαταραχές, γρίπη, ξηρόβηχα.
• Μολόχα:
μαλακτική για το λαιμό, βήχα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, γαστρίτιδα, άσθμα.
• Πράσινο τσάι Κίνας:
χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, συκώτι, χολή, καρκίνο στομάχου.
• Πικρόξυλο:
ζάχαρο, χοληστερίνη.




Πασιφλώρα:
ηρεμιστική, αϋπνίες, στρες, νεύρα.
• Πιπερόριζα:
τονωτική, αφροδισιακή.
• Πολυκόμπι:
πέτρες νεφρών, προστάτη, κύστη, ζάχαρο, αιμορροΐδες, σκώλικες εντέρου.
• Πολυτρίχι:
βρογχίτιδες, τραχειίτιδες, κρυολόγημα, φλεγμονές ουρικών οδών, άσθμα.
• Σαπουνόχορτο:
χολαγωγικό, καθαρτικό, έκζεμα, δερματίτιδα, νεφρά.
• Σαλέπι:
πονόλαιμο, γρίπη.
• Σιναμική:
δυσκοιλιότητα.
• Σινάπι:
βρογχίτιδα, ρευματισμούς, πλευρίτιδα, νευραλγίες, καρδιά.
• Σπαθόχορτο:
στομαχόπονους, ρευματισμούς, πληγές και κρεατοελιές (λάδι με σπαθόχορτο).
• Σαμπούκο:
γρίπη, φαρυγγίτιδα, κρυολόγημα, βρογχικά, αλλεργικό άσθμα, βήχα.
• Σκορπιδόχορτο:
πέτρες νεφρών, προστάτη, κυστίτιδα





Τανατσέτο:
παράσιτα, χαλαρώνει αιμοφόρα αγγεία, ανακουφίζει πόνους περιόδου.
• Ταραξάκο:
ίκτερο, ρευματισμούς, αιμορροΐδες, ζαχαροδιαβήτη.
• Τσάι βουνού:
θερμαντικό, γρίπη, βήχα, ηρεμιστικό, αϋπνίες, αναιμία.
• Τσουκνίδα:
αιμοκαθαρτικό, συκώτι, πέτρες νεφρών, διαλύει ουρικό οξύ, αφροδισιακό, περιέχει βιταμίνες A, B, C και μέταλλα.
• Ύσσωπος:
ζάχαρο, άσθμα, χοληστερίνη, βρογχικά, υπέρταση.
• Φασκόμηλο:
ζάχαρο, υπόταση, αναιμία, δυναμωτικό, στομάχι, μυϊκούς πόνους, γρίπη.
• Χαμομήλι:
Ηρεμιστικό, αϋπνίες, χωνευτικό, διουρητικό, ρευματισμούς.



Πολλά από τα φυτά είναι πολύ χρήσιμα
όχι μόνο για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες,
αλλά και επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική
και στη ζαχαροπλαστική δίνοντας ιδιαίτερη γεύση
και άρωμα και αντικαθιστώντας κάποια στοιχεία
που είναι βλαβερά για τον οργανισμό.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

Στις κόκκινες σάλτσες:
Άνηθο, βασιλικό, γαρύφαλλο, γλυκάνισο,
δυόσμο, κανέλα, κύμινο, μαϊντανό, πάπρικα,
πράσινη πιπεριά, ρίγανη, σκόρδο, φασκόμηλο.

Στις άσπρες σάλτσες:
Άνηθο, λεμόνι, μαϊντανό, ρίγανη.

Στις σαλάτες: Δεντρολίβανο τριμμένο,
καρότο, κρεμμύδι, λεμόνι, μαϊντανό,
μάραθο, πάπρικα,
πράσινη πιπεριά.






Στα όσπρια:
Σέλινο, κρεμμύδι, μαϊντανό, κόκκινη πιπεριά.
Στα κρέατα:
Σε βραστά,
δεντρολίβανο, σέλινο, δυόσμο,
σε ψητά,
θυμάρι, λεμόνι, ρίγανη,
σε φρικασέ,
σέλινο,
σε κεφτέδες και μπιφτέκια,
δυόσμο, μάραθο, πράσινη πιπεριά, ρίγανη.

Σε ψάρια:
Στα βραστά,
σέλινο,
στα τηγανητά,
δεντρολίβανο στη σάλτσα που τα συνοδεύει,
στα ψητά,
θυμάρι, λεμόνι, ρίγανη.

Σε όλα τα φαγητά:
Κρεμμύδι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσο θέλουμε,
αρκεί να μην το καβουρδίζουμε υπερβολικά).
Αντί για αλάτι: Θρούμπι (σε κόκκινες σάλτσες κι ομελέτες),
σέλινο (σε σκόνη στις σαλάτες),
σκόρδο (σε όλες τις σαλάτες).




Αντί για μαύρο πιπέρι:
Άνηθος (σε σκόνη για σούπες και βραστές σαλάτες),
γαρύφαλλο (στις κόκκινες σάλτσες),
μουστάρδα (σε σκόνη), κόκκινη πιπεριά.

Αντί για ζάχαρη:
Κολιάντρο, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο (σε γλυκά και στον καφέ),
μάραθο (σε κέικ, κουλουράκια και πίτες).

Σε γλυκά:
Γαρύφαλλο, γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο (στα γλυκά ταψιού),
κανέλα, λεμόνι (σε φέτες ή φλούδα).

Όσο αφορά τη χρήση των βοτάνων στη μαγειρική,
θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν πρέπει να βράζουν σε δυνατή φωτιά,
γιατί έτσι χάνουν πολλές από τις ιδιότητές τους.
Αν όμως, το φαγητό μας χρειάζεται δυνατή φωτιά,
μπορούμε να τα προσθέσουμε προς το τέλος.
Επίσης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε
στο ίδιο φαγητό πολλά αρωματικά
και σε μικρές ποσότητες παρά ένα ή δύο σε μεγάλες ποσότητες.


Του
Δημήτρη Μιχαηλίδη
Γεωπόνου
http://e-pili.gr/

3 σχόλια:

  1. πολυ χρησιμα ολα αυτα
    ευχαριστουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίριδα,πολύυυυ χρήσιμη η ανάρτησή σου!
    Φύση η μαγική!
    Από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιούσαν βότανα,μα και σήμερα πολλά φάρμακα στηρίζονται στη δράση τους.
    Προσωπικά,πίνω μερικά-το πράσινο τσάι μ΄αρέσει πολύ-αλλά τα χρησιμοποιώ πολύ στα καλλυντικομαγειρέματά μου.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ μου αρέσουν αυτού του είδους οι αναρτήσεις:-))) είναι πολύ χρήσιμες και εγώ πάντα είμαι υπέρ της χρήσης των βοτάνων!!
    Να'σαι καλά που την έκανες:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή